
Bouw toekomstgericht: met kwaliteit en in gemeenschap!
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 maart 2025 is het woonprogramma ‘Woerden woont goed’ vastgesteld door de raad.
Het woonprogramma bevat de kaders voor nieuwbouwontwikkelingen in de gemeente Woerden. Ook in Woerden hebben we een grote woningbouwopgave. De vraag is groot en het aanbod is schaars. Daarnaast is er beperkte capaciteit wat de uitdaging nog groter maakt. Met het woonprogramma zet het college in op doorstroming. Door veel appartementen (gelijkvloerse woningen) te bouwen wil het college proberen dat ouderen doorstromen naar nieuwbouw. Op deze manier komen er (eens)gezinswoningen vrij voor gezinnen en andere woningzoekenden. Door (kleine) appartementen te bouwen moet er een ‘verhuistreintje’ van vrijkomende woningen op gang komen.
Het woonprogramma richt zich vooral op veel en snel bouwen. Namens de ChristenUnie-SGP heeft Daphne van der Wind steeds gepleit om ook oog voor de toekomst te houden. We moeten onszelf niet gek laten maken door de enorme opgave waardoor we over 30 jaar spijt krijgen van de huizen die we nu bouwen. Het is daarom belangrijk dat bij de nieuwbouw kwaliteit, waaronder woongenot, voor ogen wordt gehouden. Ook moet de nieuwbouw gemeenschappen bevorderen en/of bedienen. Daarom heeft de ChristenUnie-SGP met succes een aantal wijzigingen voorgesteld op het woonprogramma:
1. Meer grondgebonden woningen
Het woonprogramma voorziet voornamelijk in de nieuwbouw van appartementen. Om diversiteit in wijken en dorpen te bevorderen is gemixte bouw nodig. Daarom zijn naast appartementen ook grondgebonden woningen nodig. Ook omdat het lang niet zeker is dat de verhuistrein op gang komt en gezinnen dus moeilijk een nieuwe woning kunnen vinden. Met name voor de dorpen zijn grondgebonden woningen belangrijk omdat de gezinnen de leefbaarheid bevorderen.
2. Meer woningen voor Zegveld. De leefbaarheid staat in Zegveld, als kleinste dorp, onder druk. Daarom zijn er extra woningen nodig zodat voorzieningen in stand kunnen blijven. Hoewel het niet is gelukt om de 300 woningen op te laten nemen, zijn we wel blij met de 200 woningen.
3. Middenhuur blijft langer beschikbaar. Het termijn voor middenhuur wordt verhoogd van 15 naar 25 jaar. Hierdoor kan een verhuurder de woning pas na 25 jaar verkopen en blijft de woning dus langer als middenhuur-woning beschikbaar.
4. Minimale m2 verhogen. In het woonprogramma is de minimale oppervlakte beschreven die nieuwbouwwoningen moeten hebben. Om de kwaliteit te borgen en ook het woongenot te kunnen vergroten wordt het deze minimale oppervlakte opgehoogd naar 50m2.
Het woonprogramma is vastgesteld. Dus nu aan de slag met de uitvoering.
Toekomstgericht, met kwaliteit en in gemeenschap!