“Kan iedereen meedoen?”

PF Lia
PF Lia
Door Lia Noorthoek op 29 september 2018 om 13:23

“Kan iedereen meedoen?”

Dat is de vraag die tijdens de afgelopen politieke avond naar voren kwamen. Welke vormen van participatie en welke doelgroepen onderscheiden wij, en welke instrumenten sluiten hierop aan? Lia Noorthoek was woordvoerder sociaal domein die avond. Lees hier haar bijdrage.

Kijken naar het individu

 

Donderdagavond was er weer een politieke avond. Eén van de onderwerpen die aan de orde kwamen was participatie: onderdeel uitmaken van onze samenleving in economische, sociale of maatschappelijke zin. Het uitgangspunt van de coalitie is ‘Iedereen doet mee’. Volgens ons een goed uitgangspunt.

 

Participatie wordt vaak opgevat als werken, en voor de meeste mensen geldt dat ook. Maar er zijn mensen die wel willen werken maar het niet kunnen. Dit kan gelden voor mensen die net in Nederland zijn komen wonen en de taal nog niet machtig zijn. Of omdat iemand die heeft gewerkt en de werkdruk niet meer aankan.

 

Dan is er een groep mensen die door lichamelijke, geestelijke of psychische problemen, niet meer kunnen werken of dat nooit gekund hebben. Ook deze mensen tellen mee. Als we willen dat deze mensen ook participeren, wat is voor hun dan de beste manier? Dat is waar het debat over ging: Welke doelgroepen zijn er en hoe kunnen zij het beste meedoen?

 

De wethouder zal in zijn notitie de doelgroepen en instrumenten benoemen waar het participatiebeleid zich op zal gaan richten. Daarbij wordt ook naar het individu gekeken. Belangrijke woorden daarbij zijn: maatwerk, casemanagement en breder kijken dan de bekende terreinen. In het voorjaar komt de notitie naar de raad en gaat de discussie verder!

 

Door Lia Noorthoek

 

Heeft u/Heb jij een opmerking naar aanleiding van dit stuk? Laat het weten door een bericht te sturen naar: lianoorthoek@cusgpwoerden.nl

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie